Digest

För mig har boten till IBS varit kosttillskottet ”Digest”. Det är ett saltsyratillskott från ”Helhetshälsa”. ”Helhetshälsa“ är ett svenskt företag för kosttillskott.

Digest från Helhetshälsa

Instruktioner för användning står på burken. Jag började med att ta 2 kapslar före måltid. Det här gjorde jag under flera månader innan min mage var så pass återställd att jag kunde trappa ner. Idag går det dagar, ofta veckor, mellan de tillfällen då jag använder Digest. En av fördelarna med det här kosttillskottet är att det stödjer kroppens naturliga produktion av saltsyra. I och med att min kropp har återfått sin normala matsmältning kan jag ta upp näringsämnen som har saknats för kroppens egen produktion av saltsyra i magsäcken.

Hur lång tid tar det innan man märker av en förbättring?

Det varierar hur länge man kan behöva äta Digest innan IBS:en klingar av. Jag märkte redan efter några veckor att det gav en förbättring av mina magproblem, men det dröjde 1 till 2 månader innan det gav full verkan. Efter ytterligare några månader kunde jag konstatera att jag hade blivit av med min IBS helt och hållet. Det viktiga är att man inte ger upp för tidigt och att man tar kapslarna regelbundet.

Jag har en teori om att svårighetsgraden av IBS och hur länge man har haft sina magproblem påverkar tidsaspekten i tillfrisknandet. Jag känner till ett annat fall där det tog kortare tid än för mig att tillfriskna med hjälp av Digest. Eftersom jag hade haft mina problem i fyra års tid krävdes det antagligen en längre tids användande av Digest för att jag skulle tillfriskna. Det är nämligen så att efter man har tagit sina kapslar bör det kännas ett lätt sug i magen (från saltsyraproduktionen) som signalerar att det är dags att äta. Det tog månader innan jag upplevde den effekten. Mitt PH-värde var sannolikt så pass högt (relaterat till normala 1,5–2,0) att det krävdes lång tids användning av Digest för att återställa den rätta surhetsgraden. När jag väl upplevde effekten som ett sug efter mat var det en befriande känsla. Jag hade inte upplevt det på länge!

Tänk också på att begränsa intag av andra läkemedel under den tid då du använder Digest. Jag tänker då särskilt på syrahämmande läkemedel. Läs gärna mer under ”Läkemedel som kan förvärra”.  Ge Digest en chans och ge det tid. Jag hoppas att det kan hjälpa dig som det har hjälpt mig!