Antidepressiva

(Saroten m.m.)

År 2016 rekommenderade en läkare att jag skulle börja med Saroten. Saroten är ett antidepressivt läkemedel som har visat sig ge förbättring av symptomen för IBS-patienter. I mitt fall skrev läkaren därför ut Saroten på grund av min IBS och inte som en följd av nedstämdhet eller depression. Till en början förbättrades mina symptom väsentligt. Ett knappt år senare var jag tillbaka på ruta ett. För att få fortsatt lindring av min IBS skulle jag bli tvungen att höja dosen från en tablett till två per dag. Jag var inte beredd att göra det, för jag hade börjat känna av effekterna.

Antidepressiva. Läkemedel att undvika. Saroten.

Jag har alltid varit en positiv och glad person. Till och med under tiden med svår IBS höll jag humöret uppe, men vid den här tiden började jag känna mig nedstämd. Sommaren 2017 kan jag, så här i efterhand, se att jag föll in i någon slags depression. Jag är helt övertygad om att jag aldrig hade mått så dåligt om jag inte hade tagit Saroten. Allt kändes hopplöst. Det var som om jag befann mig i en lång tunnel utan hopp om att få se ljuset igen. Under hösten beslöt jag mig därför för att trappa ner och helt sluta med det antidepressiva läkemedlet. Idag är jag väldigt tacksam för att jag tog det beslutet.

I samma veva förstod jag att sjukvården inte skulle hjälpa mig. Det blev därför en början på något nytt. Jag vände mig till en näringsterapeut som lyckades styra in mig på rätt spår. Till dig som läser det här vill jag därför säga;

Ge aldrig upp! Hur osannolikt det än känns att tillfriskna från IBS så är det möjligt. Jag är ett levande bevis på det. Ge inte upp!

En förklaring till problemet med antidepressiva som Saroten är att läkemedlet tränger ut näringsämnen ur kroppen och på så sätt försvårar IBS-symptomen i det långa loppet. Kortsiktigt kan man få lindring, men det beror på att serotoninnivåerna höjs i kroppen. Detta sker på konstgjord väg och minskar vår naturliga produktion av serotonin. I längden måste dosen höjas för att uppnå samma effekt som tidigare, vilket jag anser är riktigt riskfyllt. Det kan ta tid för kroppen att återställa sina rätta näringsvärden efter behandling med antidepressiva.