Syrahämmare

(Omeprazol, Samarin, Novalucol m.m.)

Det är värt att vara försiktig med syrahämmande läkemedel i alla dess former. De ger ofta en tillfällig lindring av symptomen, men kan förvärra magproblemen för de med IBS på sikt enligt mina teorier. Se ”Boten till IBS” och ”Syra-nivån i magsäcken”.

Syrahämmare. Syrahämmande läkemedel. Losec, Novalucol, Samarin.

Om man har drabbats av magkatarr eller begynnelse till magsår och har blivit ordinerad Omeprazol över en begränsad tid ska man självklart följa läkarens ordination. När läkningen har skett kan man gå in i ett nytt skede och göra ett försök att bota IBS:en. I det skedet bör man undvika syrahämmande läkemedel eftersom de neutraliserar den syra som man försöker tillsätta till matsmältningen.

På 1177 vårdguiden kan man läsa:

”Omeprazol är ett läkemedel som minskar produktionen av magsyra. Läkemedlet kan användas vid halsbränna och sura uppstötningar. Du kan även få läkemedlet för att behandla till exempel inflammation i matstrupen och för att läka eller förebygga sår i magsäcken och tolvfingertarmen.”

Det som botade mig från IBS var alltså inte en minskning av magsyraproduktionen. Min kropp producerade istället för lite magsyra, vilket gjorde att maten inte spjälkades som den skulle i magsäcken. När jag var drabbad av IBS fick jag ofta höra talas om syrahämmande läkemedel. I olika perioder åt jag Omeprazol, vilket inte gjorde mig bättre på lång sikt. Föga visste jag att boten var motsatsen till syrahämmande läkemedel.