”Kosten är lösningen på IBS”

Är kosten lösningen? Bilden visar en korg med äpplen

Här vill jag gärna lyfta fram mina egna erfarenheter av kostförändringar.

Under mina år med IBS fick jag ett flertal råd kring kosthållning som ett led på vägen för att minska mina symptom. Jag har testat på FODMAP, laktosfritt, glutenfritt och LCHF. Det skulle inte förvåna mig om jag har glömt att nämna någon metod. Visst, jag fick ibland tillfälliga förbättringar i mina symptom men några månader senare var jag tillbaka på ruta ett.

När min IBS var som svårast åt jag ibland bara yoghurt eller sallad. Men nej, mina symtom lindrades inte. Problemet var att min kropp inte kunde processa något, av det som jag åt, på rätt sätt. Min saltsyraproduktion var så pass ur funktion att inga förändringar i kosthållning kunde rätta till det grundläggande problemet. Först när jag började använda Digest som gynnade kroppens saltsyraproduktion till magsäcken blev det möjligt för mig att ta upp den rätta näringen från maten igen.

Tyvärr är det här nog något som många känner igen sig i. Det är nedslående att testa på det ena kostrådet efter det andra utan att uppnå någon förbättring av sin IBS. Idag försöker jag äta så allsidigt som möjligt, av den anledningen att jag ska få i mig samtliga näringsämnen. På så sätt stödjer jag också kroppens naturliga produktion av saltsyra. Se ”Boten till IBS”.